İstanbul’un metropol şartlarından mı yoksa Ege’nin bu kadar güzel oluşundan mıdır bilinmez ama Türkiye’de 25 yaşlarına gelen her bireyin dilediği şey Ege’ye yerleşme isteği oluyor.
Ege’ye Yerleşme İsteği
Ege, denizi ile yeşillikleri ile karadenizliye de doğuluya da kendini sevdiriyor. Egede yaşayan egeliler ise mümkün olsa kendi bulundukları yere bizleri asla sokmayacaklar.
Ege İçin Yol Rotası
Ege’ye bir kere gidipte sevmiyorum diyen pek görülmez. Ege başkadır. Hem yeşili ile hem denizi ile neresinde olursanız olun sizlere keyif veren bir havası vardır. Peki Ege’yi insanlara sevdiren ve Ege’ye yerleşme isteği uyandıran bu duygunun temelini oluşturan Ege’nin en güzel yerleri neresidir bunlardan bahsedelim.
İstanbuldan Ege’ye doğru ilerleyelim ve bir rotamız olsa nerelere uğramalıyız bir bakalım.
Öyle yerler var ki aslında marmara bölgesinde fakat Ege’ye çok benzemesi algısal olarak Ege’de olarak kabul edilen yerlerdir.
- Yalova
- Çanakkale
- Balıkesir
gibi yerler İstanbul’dan Ege’ye giderken sizlere geçiş yerleri olması ile keyif verecek yerlerdir.
Sizlere Ege’ye giderken izlediğim ve her seferinde keyif aldığım rotamdan bahsetmek istiyorum.
- Yalova sizleri İstanbul’un kalabalığından kaçtığınızı hissettirecek ilk durağımız. İstanbul’dan gelenler Yenikapı veya Pendik’ten feribot ile geçerek kolaylıkla Yalovaya ulaşabilirler. Peki İstanbul’dan Yalova’ya geçmek için ödeme yapmanız gereken tutar ne olacak?
2018 itibari ile;
Pendik – Yalova arası feribot tutarı araç için 60 tl’dir. İçindeki her bir yolcu için ise 1 tl ücret alınır.
Yenikapı – Yalova arası feribot tutarı araç için 105 tl’dir. Fakat tutarlar son dakikalarda bilet alanlar için farklılık göstermektedir.
Yalova’ya indikten sonra Çınarcık tabelalarını takip ediyoruz.
- Çınarcık Yalova’nın incisi olarak biliniyor. Denizi ve manzarası ile sizleri adeta büyüleyecektir.
Çınarcık’tan çıktıktan sonra rotamız gene marmara denizine kıyı olan Esenköy olacaktır.
Esenköy’den sonra Armutlu sahiline doğru keyifli ve güzel bir yol sizleri bekliyor olacak.Bu güzergahta Yalova Fıstıklı Köyü‘ne uğramayı sakın unutmayın.
Armutlu’dan sonra ise zeytini ile meşhur Bursa’nın Gemlik ilçesine varıyoruz.
- Gemlik’ten sonra deniz kıyısını biraz bırakıp içerilere doğru Balıkesir Susurluk’a doğru devam ediyoruz.
- Balıkesir’e vardıktan sonra Erdemit yoluna doğru sapıyoruz.
- Erdemit’e vardıktan sonra Ayvalık yolunun güzelliği sizleri bekliyor olacak. Sahil kentlerinin arasında en güzellerinden biri olan Ayvalıkta mola yapmanızı mutlaka öneririm.
Ayvalık’tan sonra İzmir’e doğru yola çıkma zamanı. Ege’nin incisi olan İzmir yolu sizlere çok keyifli bir yol sunacak.
İzmir’den sonra Aydın, Uşak, Afyonkarahisar ve Kütahya üzerinden Ege turunuzu tamamlayabilirsiniz.
Ege Tur Rotası
İlk rotamız şu şekilde gelişiyor.
Daha sonra ise;
Yapılan Ege turundan sonra genel olarak insanlar Ege’ye yerleşme isteği içerisinde oluyor. Peki nereden geliyor bu istek ve neden geliyor?
Ege kimi zaman ışıl ışıl geceleri ile kimi zaman denizi ile ve kimi zaman ise sakin bir yerleşim planı içerisinde olması ile insanları özellikle İstanbul’da yaşayan bireyleri fazlası ile etkiliyor. Karadeniz’de yaşayan bir bireyden Ege’ye yerleşeceğim cümlesini duyamayız fakat İstanbul’da yaşayan çoğu kişiden bu tür tepkileri alabiliriz. Bunun nedeni aslında Ege’nin çok güzel olması veya Ege’ye olan özlem değildir. İnsanlar özelliklede metropol şehirlerde yaşayan bireyler sakinliği ve daha yeşil bir doğa ile iç içe olmayı istiyor. Buna çare olarak ise Ege’ye yerleşme isteği çözümünü dile getiriyorlar. Halbuki istenilen Ege’nin güzelliğinin yanında sakin bir doğa hayatıdır. Karadeniz’de iş imkanları daha kısıtlı olduğu için insanlara makul gelen yarı metropol yarı köy yarı kasaba olan Ege planı akıllara geliyor.